Hankkeet

Tälllä palstalla esittelemme Selkämeren kansallispuiston kehittämiseksi suunniteltavia, tekeillä olevia ja valmiita hankkeita. Niitä ovat tehneet mm. kunnat ja kaupungit, Metsähallituksen luontopalvelut, paikalliset yhdistykset jne. Omana ryhmänään ovat Selkämeren Ystävien omat hankkeet. Hankkeilla on suuri merkitys ulkopuolisen rahoituksen, kuten EU:n rahoitusavun saamisessa alueelle. Hankkeiden keskitetty esittely auttaa jatkossa Selkämeren kansallispuiston ystäviä näkemään, miten monipuolisesti ja tuloksekkaasti kansallispuiston kehittäminen kanavoi aluekehitystä. Toivomme, että sasimme eri tahoilta heidän hankesivujensa linkit näiden tietojen löytämisen helpottamiseksi.

Selkämeren kansallispuiston ystävät ry:n hankkeet

 

 • LEADER logo

Kustavin luonto- ja kulttuuripolku LEADER-hanke

 

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston LEADER-ohjelman hanke. Toteutusaika toukokuu 2018-toukokuu 2019.  Selkämeren Ystävien hankekumppaninan toimii Kustavin Kirjallisuusyhdistys ry. ja Kustavin Matkailuyhdistys ry. 
 
Hankkeessa valmistetaan noin 4 km pituinen luonto- ja kulttuuripollun sisällöntuotanto  opasteiden suunnitelmana, tekstinä, kuvina ja nettikarttana. Kohteiden tarina ja valokuvat esitetään julkisella GoogleMaps-kartalla netissä ja sähköisenä pdf-julkaisuna. Polun fyysinen toteutus maastoon on rinnakkaishankkeena Kustavin kunnan vastuulla. Polku tulee palvelemaan kunnan asukkaita, mökkiläisi, matkailijoita ja Kustavin koulua.
 
Hankkeen budjetti on 11 649 euroa, josta LEADER-hanketuki kattaa 10 373 euroa. Talkootyön arvo on 1276 euroa. EU:n valtion ja kunnan tuki kattaa 89 % hankkeen kuluista. 

Sata Saarenrantaa Merikarvialla LEADER-hanke

Toteutusaika kesäkuu 2017-toukokuu 2018.  Selkämeren Ystävien hankekumppaninan toimii Merikarviaseura ry. 

Hankkeessa valmistetaan noin sadan Merikarvian merellisen saaren ja rantapaikan esittely merimelojien ja veneilijöiden retkikohteena. Kohteiden tarina ja valokuvat esitetään CoogleMaps-kartalla netissä ja sähköisenä pdf-julkaisuna (Merivaeltajan retkiopas) Selkämeren Ystävien hankekuvauksissa.

Hankkeen budjetti on 12 000 euroa, josta LEADER-hanketuki kattaa 8399,76 euroa. Talkootyön arvo on 3600,24 euroa. EU:n valtion ja kunnan tuki kattaa 70 % hankkeen kuluista.

 • Sata Saarenrantaa Merikarvialla GoogleMaps sovellusta käyttävä Merivaeltajan retkikartta on julkaistu 31.12.2017. Linkki karttaan löytyy täältä. Kartasta valmistettu pdf-muotoinen yleiskarttatuloste, jonka voi printata paperille A3 koossa löytyy täältä.
 • Sata Saarenrantaa Merikarvialla hankkeen tuottama veneenlaskupaikkojen, tukikohtien ja tarinapaikkojen kuvitettu julkaisu "Merivaeltajan retkiopas" voidaan lukea ja ladata  28.5.2018 täältä (pdf tiedosto 90 s., 21,4 Mt).
 • Tukipäätös löytyy täältä.
 • Hankkeen väliraportti 31.12.2017 löytyy täältä.
 • Kalastajien aineeton kulttuuriperintö Selkämeren kansallispuistossa ja sen lähialueella hankekooste- Immaterial cultural heritage of fishermen in and around the Bothnian Sea National park, project cluster summary in English pdf file täällä -here.
 • Hankkeen tulosten julkistaminen Merikarvian Krookassa 24.5.2018 klo 16, pdf tiedosto täällä.
 • Merikarvian kesämatkailuoppaan esittely hankkeen tuloksista löytyy täällä.
 • Hankkeen lehdistötiedotteet löytyy täältä.
 • Hankkeen loppuraportti 31.5.2018 löytyy täältä.
 • Hankejuliste täällä.

 

Merikalastajan sanakirja -LEADER hanke.

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston LEADER-ohjelman hanke. Toteutettiin 2015-2016. Hankkeen kokonaiskustannukset olivat yhteensä 18405 euroa, josta EU:n, valtion ja kunnan tuki kattoi 69,4 %. Selkämeren Ystävien kumppanina hankkeessa toimi Merikarvia-seura ry.

 

RAUMANMEREN VÄKEÄ -LEADER hanke.

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston LEADER-ohjelman hanke. Toteutetaan 2016-2018. Selkämeren Ystävien kumppanina hankkeessa toimii Pyhäjärvi-instituutti.

 • Tapahtumatiedotusta kannattaa seurata yhdistyksen Facebook-sivulla.
 • Kutsu vapaaehtoistyöhön Raumanmerelle / hankkeen ensimmäinen tiedote 4/2016 täällä.
 • Hankesuunnitelma löytyy täältä.
 • Hankkeen väliraportti ajalta 1.4.-31.12.2016 täällä.
 • Kuvia ja tietoa hankkeen tapahtumista 2016 täällä
 • Hankkeen väliraportti ajalta 1.1.-31.12.2017 täällä.
 • Hankkeen loppuraportti ja raportti ajalta 1.1.-30.6.2018 täällä.

LEADER logot

 

Seliskerin laiturien kunnostushanke 2015 

Toteuttajana yhteistyöryhmä Selkämeren kansallispuiston ystävät ry ja Metsähallituksen luontopalvelut, Tukijana meriteollisuuden TEN-projekti ja laiturien ankkuroinnin kunnostajana raumalainen Kaplaaki Oy.  Kunnostustöiden päärahoituksen lahjoitti meriteollisuuden TEN projekti, johon Porin Mäntyluodossa toimiva Technip Offshore Finland Oy valmistaa syvänmeren laitteistoja.

 

Muiden yhteisöjen hankkeet

Selkämeren ammattikalastajat ry:n "Kalastuksen perinteet ja nykypäivä - Selkämeren kansallispuisto merellisen kulttuurin välittäjänä" -hankkeen tavoitteena on kerätä materiaalia, joilla nykyaikaisten kalastajien ja paikallisyhteisöjen yhteys menneeseen pyritään palauttamaan. Kalastus on myös tärkeä osa rannikon maisemaa, ja hankkeen aikana käynnistetään eri toimijoiden välinen yhteistyö, jolla tallennetaan ja esitellään Selkämeren kansallispuiston kalastuskulttuuria luonnonarvojen rinnalla.  Hankkeen päätavoite on suomalaisen kalastuskulttuurin elämyksellinen esittely.Hanke toteutetaan 2014 - 2015. Katso lisää täältä.

Pyhäjärvi -instituutin vuosina 2008-2011 toteuttama EU:n Aluekehitysrahaston osarahoittama hanke "Muuttuva Selkämeri - Ilmastonmuutos Selkämeren alueella" . Loppuraportti löytyy täältä.

 

 

 

©Selkämeren kansallispuiston ystävät ry | info@selkamerenystavat.fi